dimecres, 4 de juliol del 2007

Els Masquefa del món

Els Masquefa del món, valencians d’Algèria

Hem parlat algunes vegades de les persones amb cognom Masquefa que hi ha escampades pel món. La majoria d’aquesta gent són de procedència Algeriana i d’origen Valencià. Precisament ahir, en el programa ‘Afers Exteriors’ de TV3 vam poder veure el segon capítol del programa dedicat a Algèria en el qual es parlava dels algerians catalanoparlants, d’una gent i d’unes famílies que van emigrar a Algèria a partir de l’any 1830 i en van haver de marxar de manera traumàtica a l’any 1962 quan es va acabar la colonització francesa. Va ser un programa que emocionava, però gairebé només es va parlar dels catalanoparlants d’origen menorquí. A Algèria hi havia catalanoparlants de diversos orígens i un dels grups més importants era el d’origen valencià.

I precisament aquests dies s’està presentant el llibre:
Els valencians d’Algèria (1830-1962). Memòria i patrimoni d'una societat emigrada, d'Angela-Rosa Menages i Joan-Lluís Monjo
Aquest llibre, Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular, editat per Edicions del Bullent a la Col·lecció La Farga, 26, és un estudi sobre la presència valenciana dins de l'excolònia francesa d'Algèria. Així mateix reivindica el patrimoni cultural que la comunitat que emigrà a aquell país ha aportat al poble valencià. Està basat principalment en entrevistes realitzades a persones que d'una manera o d'altra han conegut aquella realitat. Tracta, per una banda, les característiques de l'emigració valenciana, vistes a través dels ulls dels seus protagonistes: Per què emigraren? Com s'hi adaptaren? Amb qui convisqueren? En què treballaren? Com passaven el seu temps lliure? S'observarà de seguida que molts dels elements que s'exposen en aquest estudi es repeteixen en altres comunitats d'emigrants; com ocorre ara i ací, entre nosaltres.

Els seus autors:
Àngela Rosa Menages Menages (Hussein-Dey (Alger), 1957). És llicenciada en Filologia Romànica i en Filologia Catalana i acabà els cursos de Doctorat a la Universitat d'Alacant (1995). Treballa a l'IES la Malladeta de la Vila Joiosa com a professora de valencià.
Joan Lluís Monjo Mascaró (Tàrbena (Marina Baixa), 1968) és llicenciat en Filologia Clàssica, Filologia Catalana i Filologia Occitana. Actualment exerceix de professor d'ensenyament secundari a l'IES Mutxamel. S'ha dedicat a la investigació de la cultura popular, la dialectologia catalana i la història moderna i, a més de diversos articles editats en revistes especialitzades, és coautor de tres llibres. Forma part del grup de recerca de la cultura popular “Grup Alacant” i de l'equip redactor de la Revista Valenciana de Folklore.

Els valencians d’Algèria (1830-1962)'
Memòria i patrimoni d'una societat emigrada.
Angela-Rosa Menages i Joan-Lluís Monjo.
Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Edicions del Bullent. Col·lecció La Farga, 26

· TV3. Afers exteriors viatja a Algèria II ·
· La identitat dels algerians ·
Francesc Mas