dijous, 22 de gener del 2009

"El raïm de la ira" al Tocat d'Alboraia

Diumenge 25 de gener del 2009

El Tocat d'Alboraia
projecta
"The wrapes of wrath"
'El raïm de la ira'
(Las uvas de la ira)
de John Ford


El proper diumenge 25 de gener el Tocat d'Alboraia convida a vore la pel·lícula "The wrapes of wrath" -El raïm de la ira- (Las uvas de la ira) de John Ford, 1940, USA, 124’, interpretada per Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon, Russell Simpson, O.Z. Whitehead, John Qualen, Eddie Quillan, Zeffie Tilbury, Irving Bacon, Trevor Bardette. La projecció començarà a 2/4 de 5 de la tarda i es prega puntualitat.
Grandiosa pel·lícula de John Ford, que duu al cinema una novel·la de John Steinbeck. En ella no hi ha grans herois que canvien el món, perquè no existeixen a l'obra (ni a la realitat), per això ens és tan propera i actual. L'única cosa real i invariable és la gent que pateix. És una pel·lícula humanista, que li arriba a tothom, amb personatges que malgrat tot, no han perdut encara la seua condició humana i la seua dignitat de persones. Per això no intenten canviar res. Només volen ser feliços i viure en pau. Com tothom.
Tot es resumeix en les inoblidables frases que el protagonista refereix a la seua mare abans de partir per última vegada: "... Allà on hi haja un policia pegant a un xicot, allà on un xiquet plore perquè té gana, allà on hi haja una lluita contra la sang i l'odi en el món, mira'm allí mama perquè allí hi seré.
Allà on hi haja algú lluitant per assentar-se en algun lloc, o per un treball decent o una mà amiga, allà on hi haja algú que lluite per la llibertat, mira als seus ulls mama perquè allí hi seré jo...".
Sembla com si l'espai temporal durant el qual es desenvolupa la pel·lícula no hagués passat... En ple segle XXI encara anem amb les mateixes històries i els mateixos personatges... Immigració, racisme, desconfiança cap al foraster, precarietat al treball, insolidaritat....
Una pel·lícula inoblidable, quotidiana, lírica, compromesa, necessària i magistral. Un cant a la solidaritat.
Tràiler pel·lícula:

Plànol de com arribar-hi, clica al damunt per obrir el plànol més gran.